Aminokwasy- charakterystyka, podział, zastosowanie

Aminokwasy- charakterystyka, podział, zastosowanie

Aminokwasy budują ludzkie ciało. Jest to niezwykle obszerna i niezwykle rozgałęziona grupa związków, które chętnie pobierane są do badań naukowych. Co ważne, w organizmie pełnią szereg istotnych funkcji. Do najważniejszych funkcji zaliczyć można budowę białka, czyli głównego budulca organizmów żywych. Aminokwasy te można podzielić na aminokwasy endogenne i egzogenne. Jaką funkcję pełnią? Dlaczego warto dostarczać je w odpowiednich ilościach?

aminokwasy dla sportowców

aminokwasy dla sportowców

Czym charakteryzują się aminokwasy?

Aminokwasy to obszerna grupa związków, w których występuje przynajmniej jedna grupa aminowa i jedna grupa hydroksylowa. Jedyną z podstawowych grup są aminokwasy BCAA, czyli aminokwasy dla sportowców, którzy chcą polepszyć regenerację po treningu i zwiększyć osiągi na siłowni. Sportowcy wręcz je pokochali i stale przyjmują je po to, aby poprawić swoją muskulaturę i zarazem samopoczucie, które często z powodu przemęczenia jest bardzo niskie. Są to więc idealne aminokwasy dla sportowców.

Podział aminokwasów

Aminokwasy dzielą się zasadniczo na dwie grupy, czyli:

  • Aminokwasy endogenne- Czyli takie, które ludzki organizm wytwarza samodzielnie. Zaliczamy do nich alaninę, cysteinę, asparaginę, glutaminę, glicynę, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, prolinę, serynę, cytrulinę, cystynę, tyrozynę, homoserynę, kwas gamma-aminomasłowy, taurynę i ornitynę,
  • Aminokwasy egzogenne- To również potrzebne aminokwasy do życia, jednak organizm nie jest w stanie syntetyzować ich w sposób samodzielny. Zadaniem człowieka jest więc dostarczanie ich do organizmu w odpowiednich dawkach i ilościach. Do aminokwasów egzogennych zaliczyć można: izoleucynę, leucynę, walinę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan, metioninę.
  • Aminokwasy

    Aminokwasy

Zastosowanie aminokwasów

Jest to tak zróżnicowana grupa, że z powodzeniem stosowana jest w wielu branżach. Największym przemysłem, jaki wykorzystuje aminokwasy, jest przemysł spożywczy. Bardzo popularnym przykładem zastosowania aminokwasów w branży spożywczej jest stosowanie glutaminy, która stanowi wzmacniać smaku, zwany na etykietach glutaminianem sodu. Dodawana jest ona do przypraw, gotowych sosów oraz słodyczy. Kolejnym przykładem zastosowania aminokwasów są koncerny farmaceutyczne, które wykorzystują je do produkcji kosmetyków i dermatologicznych. Na rynku dostrzec można wiele takich preparatów. Wiele z tych aminokwaswów może stanowić barierę ochronną naskórka przed otarciami urazami, dlatego dermatolodzy chętnie przepisują kremy na przesuszenie skóry, czy na stany zapalne. Jak widać, aminokwasy to bardzo szeroka grupa związków.

 

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments